Útmutató homlokzati fa nyílászárókhoz

Fa nyílászárók beépítése, karbantartása

A Hirmann-Fa Kft. (6500 Baja, Kisállomás u. 1 1/4) által gyártott, és forgalmazott homlokzati fa nyílászárók ( fa ablakok, fa erkélyajtók, fa bejárati ajtók) megfelelő karbantartás melletti felhasználási területe: lakóházak, nyaralók, hivatali és szociális épületek, illetve ipari és egyéb létesítmények.
Mielőtt elkezdi a fa nyílászárók cseréjét, beépítését tájékozódjon a hatályos hatósági előírásokról, melyek figyelembe vételével és betartásával történhet a munka végzése!

Fa nyílászárók általános ismertetője:

A homlokzati fa nyílászárók alapanyaga hossztoldott, és toldásmentes borovi fenyő, illetve toldásmentes vörösfenyő. Az alapanyag kiválasztásánál kérjük, vegye figyelembe az egyes fa típusok jellemző tulajdonságait. Termékeink vetemedésmentes, rétegragasztott anyagból készülnek. A fa nyílászárók felfogatása G-U bővíthető vasalatrendszerrel történik, mely tökéletes működést biztosít. A nyílászárók díszüveg választékát a termékek menü pontban találja. A nyílászárók kilincsei a Hoppe Tokyo katalógusban tekinthetők meg.

A homlokzati fa nyílászárók jótállásának időtartama a lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról szóló 181/2003. (XI. 5.) Korm. rendelet 3§ (1) bekezdés b) pontja alapján 5 év, mely rendeltetésszerű használat esetén érvényesíthető. A jogszabályban meghatározott jótállási időn felül, a Hirmann-Fa Kft. plusz 10 év gyártói garanciát vállal a nyílászárókra. A fa nyílászárók együttes garanciális ideje így akár 15 év is lehet.
A garancia az alábbi esetekben nem érvényesíthető:
– nem a javasolt felhasználási területen történő beépítés
– szakszerűtlen tárolásból, beépítésből adódó minőségi kifogás
– karbantartási munkák elmulasztása
– nem megfelelő használatból eredő károsodások
– szándékos rongálás

A beépítést követően külső, mechanikai sérülésekre nem áll módunkban hiba bejelentést elfogadni.
A hibabejelentés a vásárlás helyén írásban, a vásárlást igazoló számla, pénztárbizonylat mellékletként történő csatolásával történik.

Beépítési, kezelési, karbantartási útmutató:

A homlokzati fa nyílászárók beépítését, az aljzatbetonozást, és oldalfalvakolást követően kell elvégezni. A munkák megkezdésekor az épületszerkezeteknek száraznak kell lenniük. A nyílászárók beépítését követően a vakolási, glettelési, festési munkák végzésekor gondoskodni kell arról, hogy a vasalatokat, és a fa felületeket megóvjuk a szennyeződésektől, mivel ezek az anyagok megmarják, és elszínezik a felületet. Állagmegóvás céljából a munkák megkezdése előtt célszerű, megfelelő ragasztószalaggal borítani a felületet. Amennyiben az alapvető állagmegóvási teendőket elvégzi az utólagos munkálatok során, akkor biztos lehet abban, hogy fa nyílászárója hosszú éveken át megőrzi eredeti szépségét.

Oldószeres, és elszíneződést okozó anyagok használata kerülendő!
Ezen szempontok be nem tartásából eredő hibákért a gyártó nem vállal felelősséget!

A fa nyílászárók felületkezelése összeállítás előtt történik, így a gyártás során azoknak a részeknek a felületkezelése is megtörténik, melyek később takarásban lesznek, így biztosítva teljes védelmet. Amennyiben vastaglazúr festéket választ a nyílászáró végső színéhez, akkor tudnia kell, hogy az Impralan lazúr megőrzi a fa természetes erezetét, az Impralan RAL festék család pedig tökéletes fedést, homogén színt ad ajtajának, ablakának.

A fa nyílászárók felfogatásához alkalmazott Siegenia vasalatrendszer elemei állíthatók, így a későbbiekben mód van finom beállítások elvégzésére, amennyiben az indokolttá válik az épület, vagy a nyílászáró dilatációja miatt.

Évente elvégzendő karbantartások:

– vasalatok olajozása
– szükség esetén a vasalatok után állítása
– a szilikon tömítés felülvizsgálata
– gumitömítés ápolása szilikonnal, vagy glicerinnel
– a fa nyílászárók vízelvezető nyílásainak ellenőrzése, tisztítása
– tisztításhoz, ápoláshoz ajánlott az Impralan ápolási szett, mely hosszú időn keresztül megőrzi a fa nyílászárók szépségét. Alkalmazásakor vegye figyelembe a használati utasításban leírtakat!
– a fa nyílászárók üveg felületeinek tisztításához ajánlottak a kereskedelemben kapható ablaktisztítók, nem ajánlott sérülést okozó éles eszközök, maró anyagok használata.

A nem elégséges, vagy nem megfelelő szellőztetés páralecsapódást, ezáltal penészedést, deformálódást, felületi károsodást okozhat a fa nyílászárókon. Vegye figyelembe a szellőztetés re vonatkozó javaslatokat.

Az ilyen jellegű károsodásokra szavatossági vállalásunk nem terjed ki!

A beépítési, és karbantartási útmutatóban foglaltak figyelembevételével jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az Ön otthonát díszítő fa nyílászárók hosszú időtartamon át megőrizzék eredeti szépségüket!