Útmutató beltéri fa nyílászárókhoz

Fa nyílászárók beépítése, karbantartása

A Hirmann-Fa Kft. (6500 Baja, Kisállomás u. 1 1/4) által gyártott, és forgalmazott beltéri ajtók megfelelő karbantartás melletti felhasználási területe: lakóházak, nyaralók, hivatali és szociális épületek, illetve ipari és egyéb létesítmények.
Mielőtt elkezdi a fa nyílászárók cseréjét, beépítését tájékozódjon a hatályos hatósági előírásokról, melyek figyelembe vételével és betartásával történhet a munka végzése!

Általános termékismertető:

A beltéri fa ajtók alapanyaga hossztoldott, és toldásmentes borovi fenyő, illetve toldásmentes vörösfenyő. Az alapanyag kiválasztásánál kérjük, vegye figyelembe az egyes fa típusok jellemző tulajdonságait. Termékeink vetemedésmentes, rétegragasztott anyagból készülnek. A fa nyílászárók felfogatása 2 csapos 3D Otláv pánttal, illetve Elzett Midi 7 zárral történik, mely tökéletes működést biztosít az ajtónak. A nyílászárók díszüveg választékát a termékek menü pontban találja. A nyílászárók kilincsei a Hoppe Tokyo katalógusban tekinthetők meg.

A fa nyílászárók jótállásának időtartama a lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról szóló 181/2003. (XI. 5.) Korm. rendelet 3§ (1) bekezdés b) pontja alapján 5 év, mely rendeltetésszerű használat esetén érvényesíthető. A jogszabályban meghatározott jótállási időn túl, külön díjazás ellenében a Hirmann-Fa Kft. 10 év gyártói garanciát kínál a fa nyílászárókra.
A garancia az alábbi esetekben nem érvényesíthető:
– nem a javasolt felhasználási területen történő beépítés
– szakszerűtlen tárolásból, beépítésből adódó minőségi kifogás
– karbantartási munkák elmulasztása
– nem megfelelő használatból eredő károsodások
– szándékos rongálás

A beépítést követően külső, mechanikai sérülésekre nem áll módunkban hiba bejelentést elfogadni.
A hibabejelentés írásban, a vásárlást igazoló számla, pénztárbizonylat mellékletként történő csatolásával történik.

Beépítési, kezelési, karbantartási útmutató:

Az utólag szerelhető toknál fontos, hogy az állítható borítás körben egyforma vastagságú legyen. Ennek gyakorlati kivitelezéséhez ajánljuk, hogy vakoláskor a végleges falszélességre falemezt érdemes vágatni, és derékszögben a nyílásba helyezni, ezzel a segédlettel megoldható, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen a fal.
A fa beltéri ajtókat beépíteni, csak a kellően kiszárított falba lehet!

A beltéri ajtók alapértelmezetten küszöb nélkül kerülnek beépítésre, ennek megfelelően a burkolatváltó profilt a fal síkjától 1 cm-re, nyitásirányban kell elhelyezni.

A belső építési munkák szokásos rendje: hideg padlóburkolás, glettelés, festés, melegpadló burkolás, beltéri ajtó beépítés, ajtóborítás körül fugázás, utolsó festékréteg felvitele.

A fa nyílászárókat óvni kell az építkezésből adódó glett, mész, vakolat stb. szennyeződéstől, mivel ezek maradandó sérülést okozhatnak a fafelületen. Állagmegóvás céljából a munkák megkezdése előtt célszerű, megfelelő ragasztószalaggal borítani a felületet. Amennyiben az alapvető állag megóvási teendőket elvégzi az utólagos munkálatok során, akkor biztos lehet abban, hogy fa nyílászárója hosszú éveken át megőrzi eredeti szépségét.

Oldószeres, és elszíneződést okozó anyagok használata kerülendő!

Ezen szempontok be nem tartásából eredő hibákért a gyártó nem vállal felelősséget!

A fa nyílászárók felületkezelése összeállítás előtt történik, így a gyártás során azoknak a részeknek a felületkezelése is megtörténik, melyek később takarásban lesznek, így biztosítva teljes védelmet. Amennyiben vastaglazúr festéket választ a nyílászáró végső színéhez, akkor tudnia kell, hogy az Impralan lazúr megőrzi a fa természetes erezetét, az Impralan RAL festék család pedig tökéletes fedést, homogén színt ad ajtajának.

A fa nyílászárók felfogatásához alkalmazott 2 csapos 3D Otláv pánttal, illetve Elzett Midi 7 zár elemei állíthatók, így a későbbiekben mód van finom beállítások elvégzésére, amennyiben az indokolttá válik az épület, vagy a nyílászáró dilatációja miatt.

Évente elvégzendő karbantartások:

– vasalatok olajozása
– szükség esetén a vasalatok után állítása
– tisztításhoz, ápoláshoz ajánlott az Impralan ápolási szett, mely hosszú időn keresztül megőrzi a fa nyílászárók szépségét. Alkalmazásakor vegye figyelembe a használati utasításban leírtakat!
– a fa nyílászárók üveg felületeinek tisztításához ajánlott a kereskedelemben kapható ablaktisztító szerek, nem ajánlott a sérülést okozó éles eszközök, maró anyagok használata.

A beépítési, és karbantartási útmutatóban foglaltak figyelembevételével jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az Ön otthonát díszítő fa nyílászárók hosszú időtartamon át megőrizzék eredeti szépségüket!