Fa nyílászárók készítése

Egyedi fa ablakok, ajtók gyártása, lépésről – lépésre

Ebben a cikkben részletes leírás olvasható arról, hogy hogyan készül a fa ablak, egészen az árajánlat kéréstől a beépítésig.

fa_ablak_csere

…az az, hogyan jutunk el az ablak árajánlatkéréséről a beépítéséig?

Első lépésben el kell döntenünk magunkban, hogy: IGEN, Én fa nyílászárót szeretnék!
Bővebb leírás itt …
Második lépésben el kell döntenünk, hogy milyen fából is szeretnénk megvalósíttatni otthonunk vadi új fa ablakait.
Válogathatunk a borovifenyőből, lucfenyőből, vörösfenyőből, merantifából és tölgyfából, illetve, hogy hossztoldott vagy toldás nélküli faanyagból legyen.
Bővebb leírás itt …
fooldalgif

Harmadik lépésben el kell döntenünk, hogy az ablak, amin keresztül szeretnénk szemlélni a világot, milyen módon nyíljon, amikor az szükséges. Lehet fix ablak, nyíló ablak, bukó ablak, bukó-nyíló ablak, középen felnyíló ablak, középen felnyíló és bukó-nyíló ablak illetve vízszintes toló ablak.
ablak_csere Negyedik lépésben megkeressük a centit és lemérjük a cserélni kívánt ablak szélességét, magasságát, és felírjuk az árajánlatkéréshez.
Új beépítésnél pedig megnézzük a tervrajzokat, és az alapján írjuk az árajánlatkérésbe a méreteket.
Eközben el kell gondolkodnunk, hogy zsalugáteres vagy redőnyös megoldást szeretnénk, vagy egyiket se, illetve, hogy igénylünk-e egyéb tartozékokat – ablakkönyöklő, párkány, sarokléc.
fa_ablak_szín Ötödik lépésben pedig válasszuk ki, hogy milyen színű ablakokat szeretnénk! (Piros falhoz például nagyon megy a fekete). Színskálánkat itt tekintheti meg…
Hatodik lépésben pedig kitöltjük az árajánlatkérő ívet, és elküldjük.

Cégünk 2-3 napon belül elkészíti az adatok alapján a részletes árajánlatot és elküldi Önnek a megadott elérhetőségek valamelyikére – leginkább az elektronikus vonalat preferáljuk, mert idő- és költséghatékony Önnek és nekünk is egyaránt.
Az árajánlat részletesen tartalmazza, hogy pontosan mi-mennyibe fog Önnek kerülni a vasalattól kezdve, a faanyagon át, a beépítésig!
fa_ablak_szállítás Amennyiben elfogadja árajánlatunkat, úgy az ablakgyártással kapcsolatos munkafázisok további része már a Hirmann-Fa Kft.-t érinti.

Beszállítói kapcsolatainkon keresztül megrendeljük az Ön által igényelt ablakokhoz tartozó I. osztályú alapanyagokat. A fát, a festéket, az üvegeket, a vasalatot, a kilincseket…
A fa anyagot megfelelő méretre vágjuk, amikből a fa ablak tokja, szárnya fog elkészülni. A fa ablakhoz tartozó alkatrészeket csapozó marógép segítségével kicsapoljuk, és ezután rögtön hosszára profilozzuk. Az előkészített alkatrészeket összerakjuk a keretbe a szárnyakkal együtt, és átengedjük a profilozó marógépen. Ekkor elnyeri végső külalakját, és be tudjuk tenni a tokba. Az így elkészült kereteket 80-as szemcseszámú csiszolópapírral megcsiszoljuk, és következhet a felületkezelés.

ablakgyártás2felületkezelés első lépése a csiszolás, melyet 80-as szemcseszámú csiszolópapírral végzünk el. Csiszolás után jöhet a szálmegkötő alapozás. Ez annyit tesz, hogy a lecsiszolt faanyagokat Vízbázisú IMPRALAN I100 szálmegkötő alapozóban merítjük. A szálmegkötő alapozónak az a funkciója, hogy védje a fát a kéküléstől és a rothadástól, szabályozza a fa nedvességtartalmát.
A kezelés hatására a fa megőrzi természetes tartósságát, meghagyja a természetes légzését, így biztosítva az időállóságot.
24 óra száradás után újra csiszolható a felület, 150-es szemcseszámú csiszolópapírral végezzük el ezt a munkafázist.
A kereteket ezután Impralan G100 vagy G300-as színes alapozóba mártjuk vagy fújással visszük fel a felületre. Ennek a rétegnek 2-3 óra száradási idő kell, de ezután már nem szükséges csiszolni a felületet.

Ha Ön keményfa féléből választotta új ablakát, és lazúrrendszerrel – tehát látszik a fa erezete – akkor a keretekre ezután felhordjuk a közbenső festéket, mártással vagy fújással. Ez az Impralan F200-as anyag a közbenső alapozó, melyet a keményfáknál és a csersavas fáknál alkalmazunk. Borovifenyőnél nem kell használni, a fa adottságaiból következően. Ennek a rétegnek 2-3 óra száradási idő kell.
Ezután már csak a fedő réteg van hátra, melyet az Impralan S100 selyemfényű, vagy Impralan S200 magas fényű (680-os) fedőréteggel fújunk 2X150 mikron vastagságban.

Ha Ön a RAL színek közül választott (tehát, nem látszik a fa erezete), akkor G100 alapozó után az Impralan V100 fehér közbenső festéket hordjuk fel. Néhány óra száradás után pedig a fedőréteget visszük fel az ablak felületére. A fedő festést az Impralan D100-as termékkel végezzük, az Ön által választott színben.

Miután elkészült a választott anyagból, méretben, színben az ablak, a gumírozás kerül bele. A gumírozás funkciója a hő,- és hangszigetelés, a vízzárás és a halk csukás.

A gumírozás elkészültével jöhet a vasalatrendszer beépítése. A Hirmann-Fa Kft. G-U vasalatokkal dolgozik, jelenleg ez a rendszer a legmegbízhatóbb a piacon.
Legvégül az üvegek kerülnek bele az ablakokba, széles üvegválasztékunkból válogathat kedvére: itt bővebben olvashat erről

ablak_beépítés Az elkészült ablakokat ezután helyszínre szállítjuk biztonságosan, törés nélkül, majd szakembereink megkezdik a beépítést. A beépítés azzal kezdődik, hogy Ön a cserélendő ablakok minimum 2 méteres körzetéből elpakol mindent, helyet biztosít számunkra, hogy sérülés okozása nélkül tudjuk végezni a munkánkat. Ezen kívül a parkettát, bútorokat takarja le, az esetleges por és szennyeződés elkerülése érdekében. A megrendelt ablakok számától és az egyéb kiegészítőktől függően 1-2-3 nap alatt elvégezzük az ablakcseréket.
Miután előkészítette a helyszínt a cseréhez, a szakembereink először a fa ablakhoz tartozó tokot fogják tokrögzítő csavarokkal rögzíteni, úgy, hogy függőleges és vízszintes irányban is egyenesen álljon, illetve az ablakszárnyak is megfelelően nyithatóak, zárhatóak legyenek. A tok és a fal közötti hézagokat purhabbal töltjük ki, egyrészt a biztos rögzítés, másrészt pedig a megfelelő hő,-hang és nedvesség szigetelésének az érdekében.
A purhab száradási ideje függ a környezeti hatásoktól (hőmérséklet, páratartalom), de 24 óra múltán teljesen biztos, hogy megszárad!
Kérjük figyelembe venni, hogy a cserélt, kibontott ablakokat, ajtókat nem áll módunkban megvenni, sem átvenni, de a sitt elszállítását megrendelheti cégünkön keresztül!

Saját munkánk után rendet hagyunk.

 

Ingyenes árajánlat kérésével, kérdéseivel keressen bizalommal!

 

Szolgáltatásainkról bővebben
vissza

Írja meg véleményét!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>