Miért fa nyílászárók?

miért_válasszak_fa_nyílászárót
 
Ablak és ajtó csere előtt felmerül a kérdés, hogy:

Fa nyílászárók, vagy műanyag?

Ez az első eldöntendő kérdés a nyílászáróval kapcsolatban, melyet meg kell válaszolnia. Amennyiben oldalunkat olvassa, gondolom Ön a fa nyílászárók mellett döntött.
A faanyag a természetességet hordozza magában, és alkalmazása az építkezések kezdetéig nyúlik vissza. Jelentősége, kedveltsége azonban az évszázadok során sem veszített népszerűségéből. A fa nyílászárók esetében sem a régi típusú ablakokra, ajtókra kell gondolni, hiszen ezek is a legmodernebb technikák alkalmazásával készülnek, a mai kor szabványainak megfelelően.

A fa végtelen erőforrásként áll az ember rendelkezésére, hiszen újratermelhető anyag. A fa előállításához nincsen szükség kemikáliákra, csupán napfényre, vízre, és az adott fafajtára jellemző táptalajra, ezért joggal mondhatjuk, hogy a környezettudatos választás szempontjából optimálisabb választás fa nyílászárókban gondolkodni.

Az sem utolsó szempont, hogy a fa nyílászárók kellemes komfort- és melegségérzetet nyújtanak.

Az időtállóságát ékesen bizonyítja az, hogy sok régi épületben 50 év körüli kort megélt fa ablak, ajtó, erkélyajtó található. Ahhoz, hogy a fa nyílászárók évtizedek múltán is megfeleljenek mind a funkcionális, mind az esztétikai elvárásoknak rendszeres karbantartást, és ápolást, újrafestést igényelnek.

Az ablakok és ajtók minőségét meghatározó tulajdonságok:

  • Hőszigetelés
  • Hangszigetelés
  • Légzárás
  • Vízzárás

Hőszigetelés

jégvirágA fa nyílászárók hőszigetelése 5-8%-al kedvezőbb, mint a műanyag nyílászáróké.

Milyen mérésekből állapítható ez meg?

A hőszigetelési tényező meghatározása: a fa ablak hőszigetelési tényezője azt mutatja meg, hogy egy négyzetméternyi területen mennyi hőenergia jut át (Wattban kifejezve!) a hidegebb közeg felé, ha a külső és belső hőmérséklet különbsége 1°C.

A PVC esetében ez a tényező 0,15 W/m2*K, míg a fa esetében 0,13 W/m2*K. Tehát, egy négyzetméternyi fa felületen 0,13 Watt hőenergia jut át, ha a külső és a belső hőmérséklet közötti különbség 1°C.

Az ablaküveg hőszigetelése még jelentősebben határozza meg a fa ablakok hőszigetelésének értékét. Ez függ az üveg vastagságától – természetesen minél vastagabb, annál jobban szigetel-, és az üvegek rétegének a számától. Általánosan elterjedt a kétrétegű üvegezés, melyben a két réteg között argon gáz segíti a hatékonyabb szigetelést.
 

Fa nyílászárók hangszigetelése

A fa hangszigetelési képessége sokkal kedvezőbb, mint a tégláé, vagy a betoné. A fát kiváló hangtompító eszközként tudjuk használni, hiszen elnyeli a hang által keltett rezgéseket.
 

Légzárás

A légzárás jelentősége kettős a gyakorlatban. Egyfelől a jó légzárásos ablakok nem huzatosak, ugyanakkor a természetes szellőzést is biztosítják. A természetes szellőzés fontossága abban rejlik, hogy ily módon elkerülhetjük, azt, hogy penészedés alakuljon ki a belső térben.
 

Vízzárás

A faanyag védelmében biztosítani kell, hogy a homlokzati nyílászárókra csapódó víz elvezetése megtörténjen, így növelhetjük meg a fa nyílászárók élettartamát.

Érvek a fa nyílászárók mellett

A fa ablakok, fa ajtók jobb hő-és hangszigetelő képességűek, mint a műanyag nyílászárók.
 
A fa nyílászárók gyártása során kisebb mértékű a környezetszennyezés, így hozzájárulunk ahhoz, hogy élhető bolygót biztosítsunk utódaink számára is.

earth

A fa ajtók, ablakok alapanyaga végtelen erőforrásként áll a rendelkezésünkre, hiszen a fát újra tudjuk ültetni és nevelni napfénnyel, vízzel, tápanyaggal teli talajjal, míg a kibányászott szén és mészkő újratermelődése akár több ezer évig is eltarthat.
 
A fa ablakok, ajtók a természetet hozzák otthonunkba, ezáltal melegség érzetet nyújtva, a rideg műanyaggal szemben. A gyártás során keletkező hulladék, kisebb fadarabok, forgács tovább hasznosíthatók.

Szolgáltatásainkról bővebben
vissza

Írja meg véleményét!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>