Nyílászárók erdeifenyőből

erdeifenyo_erdo

Az erdeifenyő, vagy más néven borovifenyő (Pinus sylvestris) az egyik legkedveltebb asztalosipari alapanyag, nem csak kedvező ára, hanem könnyű újratermelhetősége miatt is. Az erdeifenyő kellően ellenálló és igénytelen a külső hatásokkal szemben ahhoz, hogy a szélsőséges helyeken is megteremjen.

Ezen fafaj feldolgozása nem csak az asztalosiparnak szolgáltat kitűnő alapanyagot, hanem egyéb iparágaknak is. A fenyő vágása során nyert gyantából és tűlevélből készülnek az gyógyászati célokat szolgáló illóolajok, illetve a gyanta szárazanyagából egyéb gyógyászati kiegészítők, kozmetikumok.
Alakját nagyon jól megtartja nedvesen és kiszárítva is.
 

Fontos tényezők az erdeifenyőből készült fa nyílászárók esetében

 
erdefenyo_deszkaAz erdeifenyő fája puha, fénylő, erősen gyantás – tehát időtálló és tartós. Az évgyűrűi szabad szemmel is jól láthatóak, rajzolata markánsan csíkos, lángnyelvekhez hasonló. Tartósabb faanyag, mint a jegenye, luc- vagy sima fenyő. (Kattintson a képre)

erdeifenyo_szijacs_geszt
Mivel a szíjács és a geszt élesen eltérnek egymástól, egy nagyon egyedi mintázatot ad az ebből készült fa ajtóknak, fa ablakoknak.

Az erdeifenyő gyanta tartalma igen magas, ezért időtálló, nem vetemedik, és a fafaj könnyű újratermelhetősége miatt az egyik legolcsóbb alapanyag.

 

Az erdeifenyőből készült fa ajtók, fa ablakok megmunkálása során a következő előnyei ismertek:

 • Minden szerszámmal könnyen megmunkálható.
 • Szegecselésnél, ragasztásnál, csavarozásnál nem keletkeznek rajta repedések, könnyen, sérülés nélkül lehet a munkadarabbal haladni.
 • Szálirányban szinte művészire csiszolható.
 • Magas gyantatartalma miatt tartós és ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben.
 • Az egyedi erezetének köszönhetően magas komfortérzetet és különleges látványt nyújtanak az Ön otthonában!

 

Az erdeifenyő fizikai tulajdonságai

 
A fa sűrűsége:

 • légszáraz sűrűség: 330-520-890 kg/m3
 • a friss termelésű (élőnedves) faanyag sűrűsége: 750-800-900 kg/m3

Ezek az adatok azt mutatják meg, hogy hány kg-nyi faanyag tesz ki egy m3-nyi mennyiséget légszáraz (12-15%-os nedvességtartalommal, szárítás után), illetve vágás utáni állapotban. Ezzel megadhatjuk a fa tömörségét is: az erdeifenyő nagyon sűrű, masszív faanyag.

Zsugorodási jellemzők:

 • sugárirányban: 2,6-4,0-5,1 %
 • húrirányban: 6,1-7,7-9,8 %
 • rostirányban: 0,1-0,4-0,6 %
 • térfogati zsugorodás: 8,9-12,4-16,0 %

Ezek az adatok azt mutatják meg, hogy az erdeifenyő milyen mértékű alakdeformálódást szenvedhet. Mivel a fa tovább szárad még a beépítés után is, így, ha száraz az adott helység levegője, zsugorodhat a mérete, hiszen nedvességet veszít, de ha nagyon párás, akkor dagadhat, így tovább nő a térfogata csekély százalékban. Ez egy természetes folyamat, némi időt igénybe vesz, mire a beépített helységhez hozzáigazodik a faanyag. Ez idő leteltével lehetséges, hogy a nyílászárók finombeállításainak módosítása válik szükségessé, amelyet természetesen a garanciális javítás keretében ingyenesen elvégzünk a Hirmann-Fa Kft. által gyártott fa nyílászáróin.

Kevésbé vetemedik, mint a lucfenyő, de az előforduló vaserességi fahiba problémákat okozhat. A vaserességi hiba az időjárás okozta fahiba, amely az évgyűrűk belsejében kialakult sűrű, masszív vörösesbarna rész. Cégünk kiküszöböli azokat a beszállítókat, ahol előfordulhat ilyen faanyag, mivel a vaserességi hiba miatt erősen vetemedik a fa!

faanatomia
Az erdeifenyőből készült fa ablakok, fa ajtók mechanikai tulajdonságai

 • nyomószilárdság (a nyomással szembeni ellenállás): 35-58-94 MPa.
 • húzószilárdság (a húzással szembeni ellenállás): 35-104-196 MPa.
 • hajlítószilárdság (a fa hossztengelyére merőleges ható hajlító erővel szembeni ellenállás): 41-100-205 MPa.
 • nyírószilárdság (a nyíróerővel szembeni ellenállás): 6,1-10-14,6 MPa.
 • hasító szilárdság (a sugár mentén mekkora erővel kell az összeilleszkedés mentén széthúzni): 0,24 N/mm2.
 • ütő-hajlítószilárdság (ütéssel, ütődéssel szembeni ellenállás): 1,5-4,0-13 J/cm2.
 • keménység (egy másik test behatolásával szembeni ellenállóság): bütü (sarok illetve a fa korong alakú vágásfelülete) 25-40-72 N/mm2, oldal 13-19-24 N/mm2.

 
További információ szolgáltatásainkról
vissza

Írja meg véleményét!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>