Fa nyílászárók története

Fa nyílászárók történeti áttekintése

 

A fa nyílászárók területe sem kivétel a fejlődés alól, hiszen az építésügyi szabványok előírásainak a nyílászáróknak is meg kell felelni. Egy kis történeti visszatekintés a nyílászárók fejlődésére.

A Pallótokos ablak/ajtó a régi parasztházak sajátossága volt, illetve a régi városi házaknál volt megfigyelhető. A kivitelezés jellemző sajátossága, hogy a dupla nyílászárók közül a külső kifelé, a belső befelé nyílt. A hőszigetelő képessége nem igazán volt jó, ezért a régi időkben is első sorban olyan épületeknél, helyiségeknél alkalmazták, ahol alacsonyabb hőfok is elegendő volt.

gerebtokos ablakA Gerébtokos ablak, vagy kapcsolt gerébtokos ablak már az 1950-es években megjelent, és a tömeggyártás megszüntetése a 80-as évekre tehető. A pallótokos ablakkal ellentétben ezeknek a nyílászáróknak a külső ablakszárnyai is befelé nyíltak. 1-2, de nem ritkán 4-8 szárnyból állt egy–egy ablak. A szerkezetnél alkalmazott kettős káva volt hivatott gondoskodni a légzárásról, megfelelő szigetelést alkalmazva jelentős javulás mutatkozik a hőszigetelés területén a korábbiakhoz képest. Homlokzati nyílászáróként alkalmazva rendszerint lucfenyőből készült, mert ez a faanyag, megfelelő védelemmel ellátva hosszú időn át megőrzi eredeti tulajdonságait.

A Tessauer ablak a 80-as 90-es években élte a virágkorát, a panellakások jellemző nyílászáró típusa volt. A mai szabványokat nézve a panelprogram nem nevezhető sikertörténetnek, és nincsen ez másképpen az alkalmazott nyílászáróval sem. Az idő eljárt felette mindenképpen érdemes korszerű fa nyílászárókkal lecserélni.

A Sofa ablakok, és a Dufa ablakok a 70-es években jelent meg a gyártásuk, ami 90-es évekre teljesedett ki. Ezek a nyílászárók már hőszigetelt üveggel rendelkeztek, és szigetelő tömítéssel. A középosztálybeliek kedvelt ablak típusa volt.

Ezzel az áttekintéssel meg is érkezünk a jelen korba.

euro_falcos_fa_nyilaszarokA Hirmann-Fa Kft Euro falcos fa nyílászárók gyártásával, beépítésével foglalkozik, legyen az ablak, bejárati ajtó, vagy belső ajtó, vagy erkély ajtó. Valamennyi homlokzati nyílászáró a szabványoknak megfelelő hőszigetelt üveggel készül. A fa nyílászárók gyártását nem csak szabvány méretek szerint vállaljuk, hanem messzemenően figyelembe vesszük az Ön nyílászárókkal szemben támasztott igényeit. Egyedi formavilágot, és egyedi méretet választhat nyílászáróinak, a kivitelezést pedig bízza szakembereinkre. Minőségi termékeinkre 5-15 év garanciális időt vállalunk.

Írja meg véleményét!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>